Patent Sistemleri ve Açıklamalar

PATENT TÜRLERİ (551 Sayılı KHK 2. Maddesinde Düzenlenmiştir);

Türkiye’de üç sınıflandırma mevcuttur;

1-      İncelemeli Patent Sistemi

2-      İncelemesiz Patent Sistemi

3-      Faydalı Model Sistemi

Patent Sistemlerinin Farkları;

İncelemeli Patent tescili uzun ve maliyetli olup, başvuru konusu ürünün (buluş) Dünyada yenilik ve tekniğin bilinen durumunu aşıp aşmadığı hususunda İnceleme (araştırma) yapıldıktan sonra şartlar uygunsa verilmektedir. Koruma Süresi her yıl yenilenmek şartıyla 20 yıldır.

İncelemesiz Patent tescil süreci ve maliyeti daha ekonomik olup başvuru konusu ürün (buluş) incelemeye tabi tutulmadan tescil tamamlanmaktadır. Türkiye’de uygulamada İncelemesiz Sistemle patent alımına TPE pek imkan tanımamaktadır, TPE İncelemesiz Patent taleplerinin bir çoğunu İncelemeye tabi tutmaktadır, araştırma raporu olumsuz geldikten sonra talep üzerine incelemesiz patent verilmektedir. Koruma süresi her yıl yenilenmek şartıyla 7 yıldır.

Faydalı Model Patent ile aynı hakları korumakta olup uygulamada Yavru Patent olarak bilinmektedir, Faydalı model başvuruları incelemeye tabi tutulmazlar ayrıca Tekniğin Bilinen Durumunu Aşma şartı aranmaz. Koruma süresi her yıl yenilenmek şartıyla 10 yıldır.


Tarih: 30 Nisan 2024 Salı Saat: 08:55 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 5123

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."