Marka Ayırt Edicilikte Dikkat Edilecek Kriterler

Ayırt Edicilikte Dikkate Alınacak Başlıca Kriterler

1- Tescilin Etkili Olacağı Coğrafi Alan; TPE nezdinde Yapılan marka tescilleri Türkiye içinde koruma sağladığından Türkiye’de hakim olan dil, eğitim ve kültür dikkate alınmalıdır.

Örneğin: Cins, vasıf, kalite bildiren ayırt edicilik niteliği olmayan kelimeler marka olarak tescil edilemez  Yabancı dilde bu anlamı taşıyan kelime Türkiye’de marka olarak tescil edilmek istendiğinde Türk toplumunun bu kelimeye ne kadar aşina olduğu, tescil alınmak istenen sınıfta faaliyet gösterenlerin bu kelimeyi ne oranda bildikleri ve kullandıklarını dikkate alarak karar verilir.

2-  Markanın Kullanılacağı Mal ve Hizmetler; Marka olarak tescil edilmek istenen kelimenin kullanılmak istendiği ürün ve hizmetler açısından ayırt edicilik değerlendirmesi yapılır. Bazı mal ve hizmetler için ayırt edici olan kelime başka mal ve hizmetler için ayırt edici olmayabilir.

Örneğin: Pamuk veya cotton ibaresi Kumaş veya Tekstil alanında tek başına marka olarak tescil edilemez çünkü ilgili sınıfta ayırt edicilik özelliği vardır fakat bu ibareler lokanta alanında cins, vasıf bildirmediğinden tescil edilir.

3- Kamu Algısı; İşaretin ayırt edicilik niteliği tescili talep edilen mal ve hizmetlerin ilgili olduğu toplum kesimi dikkate alınarak değerlendirilir. İlgili toplum kesimi mal ve hizmetin niteliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

İşaretin hitap ettiği ilgili toplum kesiminin ortalama tüketiciden oluştuğu ve bu grubun da makul derecede bilgili, makul ölçüde gözlemci ve dikkatli olduğu kabul edilir. Aynı zamanda ortalama tüketicinin dikkatinin mal ve hizmetin türüne göre farklılaşacağı kabul edilir.

Örneğin, ortalama tüketicinin daha ucuz ve risk faktörü daha düşük ürünlerin alımında gösterdiği dikkat ve özen ile daha pahalı ve risk faktörü yüksek ürünlerin alımında gösterdiği dikkat ve özenin farklı olduğu, ikinci grup ürünlerde daha dikkatli davranacağı kabul edilir.

4- Somut Koşullar; Bir işaretin ayırt ediciliğinin değerlendirilmesinde mevcut her türlü veri çerçevesinde başvurunun tüm somut koşulları dikkate alınır.

 


Tarih: 28 Nisan 2024 Pazar Saat: 06:10 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 765

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."