Türk Markaları Yabancı Markalar Karşısında Yanlız

İhracatın Önünde Marka ve Tasarım Hukuku Kaynaklı Engeller sempozyumu 2016

 

İhracatçılar Yargıtay Başkanı'nı ağırladı

1940 yılında kurulan Türkiye’nin en eski ihracatçı birliği, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’i ağırladı.

Dış Ticaret Kompleksi Konferans Salonu'nda düzenlenen ihracatçıların yurtdışı pazarlarda marka hukuku ile ilgili yaşadığı sorunlara çözüm getirmeye yönelik olarak Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit öncülüğünde düzenlenen "İhracatın Önünde Marka ve Tasarım Hukuku Kaynaklı Engeller" sempozyumun da bir araya geldi.

İhracatçıların marka ve tasarım konularında yaşadığı hukuki sıkıntıları aşmak için "İhracatın Önünde Marka ve Tasarım Hukuku Kaynaklı Engeller" konulu sempozyumun da konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit “Son dönemde ihracatta inanılmaz başarılar sağlandı" diyen Cirit, şunları söyledi:"150 milyar dolar civarında bir ihracatımız oldu ama geleneksel üretim teknikleriyle yapılan bu ihracatı Almanya ile kıyasladığımızda, onlara aynı ölçüde bir ihracatımız olmasına rağmen, onların ödediği nakliye parası bizden daha az. Demek ki biz yükte ağır pahada hafif şeyler satıyoruz. Demek ki bu geleneksel üretim teknikleriyle, varılacak yer belli bir noktaya kadardır. Burada marka meselesini korumamız gerekir. Bir çok markamız uluslararası arenada rekabet eder durumda. Bunları, milli duruş sergileme adına korumak gerekir.

2023 HEDEFLERİ İÇİN MARKALAŞMA ŞART

"İhracatın Önünde Marka ve Tasarım Hukuku Kaynaklı Engeller" konulu sempozyumun açılış konuşmasını yapan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan’ı ZEKERİYA METE “ İhracatın önünde ki en büyük sıkıntılardan biride marka ve tasarım konusu. Sanayicilerimiz marka ve patent konusunda eskisi gibi bilinçsiz bir şekilde hareket etmiyor. Fakat son dönemlerde marka ve patent tescili olan firmalarımızda bu konuda sıkıntılar yaşamaya başladı. Marka ve patent belgesi olan bir firma ihracat yapmaya başladığı zaman illaki yabancı bir firmanın dikkatini çekiyor ve bu firma Türk ihracatçısından rahatsızlık duymaya başlıyor.

Yabancı firma haklı veya haksız da olsa kendi hukukunu da yanına alarak bin bir zorlukla ihracat yapan firmamızı cezalandırıyor. Bizler 2023 hedeflerimize ulaşmak istiyorsak markalaşmamız şar. ve markalaşma yolunda önümüze çıkacak her zorluğu aşmamız lazım. Sanayici, işadamı, ihracatçı sıfatıyla ülke menfaatine iş yapan insanlara daha olumlu yaklaşımlar içerisinde olmak lazım. Kanunları bir tarafa bırakın hukuksuz iş yapılsın, pozitif ayrımcılık yapılsın demiyoruz fakat önceliğin milli menfaatlerde olması gerekiyor” diye söyledi.

ORANTISIZ GÜÇ ŞIMARIKLIĞI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

2023 hedeflerine ulaşmak için markalaşmanın önemine değinen Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkan’ı Hidayet Kadiroğlu “İhracatımızın gelip 150 milyar dolarlarda patinaja takılması da bize bir şey anlatmaktadır. Demek ki artık markalaşma yolunda çok daha ileriye gitmemiz gerekiyor. Marka ekonomisi ile üretimimizi değerli hale getirebilir, 10 bin dolar seviyesinde takılan kişi başına milli geliri 30 bin dolarlara çıkarabiliriz” dedi.

Global firmalar ile girdikleri hukuk mücadelesinde orantısız güç ile karşılaştıklarına da vurgu yapan Kadiroğlu “Yurtdışı fuarlarda standlarımızı basan polisin, olayı inceleyen savcının ve kararı veren yargıcın ülkesinin marka ekonomisi için nasıl milli davrandığını yaşadık. Söz konusu ülkelerde hemen her marka davasının nasıl da o ülke markaları lehine sonuçlandığına şahitlik yaptık. Açıkçası adı konulmamış bir korumacılıkla karşı karşıyayız. Ambalajdaki renk benzerliğini bile edip olmadık gerekçelerle tacizde bulunan küresel markalar, hakim konumlarını ülkemizde de sürdürme gayretindeler. Orantısız güç kullanma şımarıklığındalar” diye konuştu.

 

ELTUTAN PATENT OLARAK TOPLANTIYI İZLEDİK;

Marka ve patent vekili hukukçularımız toplantıyı izledi, bizim izlenimimiz;

Meslek birlikleri açık ve net olarak Marka ve Patent hukuksal ihtilaflarında, Türk Yargısını milli duruş sergilemeye ve global markalar karşısında yerli markaları ezdirmemeye davet ettiler.

Oda başkanlarının bu destek talebinin yargı mensuplarınca olumlu karşılanmadığı izleminini edindik!

Toplantıya katılan tüm yargı mensupları, yeni markalar kanununun daha da ağır şartlar taşıdığını, yabancı markaların korunmasının uluslararası anlaşmalar gereği zorunluluk doğurduğunu açıkça ifade ettiler. Slaytlarla gösterdikleri marka karşılaştırmalarıda adeta Türk markalarını taklitçi olarak ilan etmekti!

TÜRK İŞ ADAMALARI, BU TOPLANTIDAN İSTEDİKLERİ NETİCEYİ ALAMADILAR!

TÜRK MAKALARI, GLOBAL MARKALAR KARŞISINDA MAALESEF HALEN YANLIZLAR …

 

Bunun Nedeni;

Global markaların ve sanayileşmiş ülkelerin marka ve milli bilincinin bizden daha gelişmiş olması.

Global markaların, gerek ulusal gerekse uluslararası bazda lobicilik faaliyetlerini çok eskiden beri yoğun bir şekilde kesintisiz sürdürmesi.

Global markaların, uluslararası anlaşmalarla ve hukukla korunması için yapılan baskılar.

Buna karşılık Türk Markalarının, ulusal ve uluslararası lobicilik alanında çok gayretsiz ve isteksiz olmaları.

Türk markalarını, örgütleyecek bir yapının olmaması, oluşan tüm yapıların kısa bir süre içinde siyasallaşması ve ele geçirilecek makamlar olarak görülmesi ve bu nedenle toplumun tamamının desteğinin alınamaması.

Milli marka bilinci oluşturacak grupların madden ve manen desteksiz ve ilgisiz bırakılması, Türk iş adamları arasında bu hususta yeterli bilinç oluşmaması ..vb

Birçok nedenlerle Türk Markaları maalesef yabancı markalar karşısında psikolojik ve hukuksal olarak zayıf noktadalar.

Biz milli bilince sahip Patent ofisi olarak “TÜRK MARKA BİLİNCİ PLATFORMU’NA” destek olmaya devam edeceğiz….  

 

 

Konuyla İlgili Sıcak Bir Haber;

Avrupa’nın yeni düşmanı Türk döneri

Fast food lobisi, Avrupa'ya açılan Türk dönerine 'terör'ü bahane ederek engel olmaya çalışıyor.

4 milyar euro büyüklüğe ulaşan Avrupa döner pazarında kısıtlamalar artıyor. Şirketlere göre bunun bir nedeni de fast food zincirlerinin lobisi!

Dünya Gazete’sinden Aysel Yücel’in haberine göre,  Avrupa’da Türk dönerine karşı önemli kısıtlama çabaları da artmaya başladı. 800’e yakın fabrika, 20 bine yakın satış noktasında yıllık 3.5 – 4 milyar euro ciro yapılan bu sektördeki gelişmeyi kısıtlayan uygulamalara tepki açıklamaları geliyor. Almanya’da bazı bölgelerde mönüye yazılamıyor. Ürünün dünyaca bilinen adı (döner) değil ‘dönen şiş’ denilmesi isteniyor. İtalya’nın Verona kentinde dönerin yaygınlaşması üzerine, kent yönetimi, merkezde etnik gıda işletmelerini yasakladı. Döner dükkanlarında kapanışlar artıyor.

TERÖR OLAYLARINDAN SONRA ATTI

Döner Markası Bedri Usta’nın sahibi Bedrettin Aydoğdu “Berlin’deki 800 döner büfesinden yıllık 3 milyon euronun üzerinde ciro yapılıyor. Bu yasaklar Türk işletmecilerine verdiği zarardan ziyade kendilerine de zarar verecek” dedi.

“Terör saldırılarından sonra bu haberleri daha fazla almaya başladık.” diyen Aydoğdu “Dönere karşı kampanyayı kabul etmiyoruz. Binlerce Türk işletmeci buradan para kazanıyor. Fast Food Markalarının satışları düşerken dönerin başarısı dünya markalarını rahatsız ediliyor. Lobi yapılıyor” denildi.

Almanya’nın büyük döner üreticilerinden Mercan Döner’in sahibi Şahin Kaya da “Özellikle Paris saldırısı sonrası döner satışlarında ciddi düşüş yaşandı. İtalya’nın bazı bölgelerinde yasaklandı”. İtalya kendi mutfağını koruyor. Ama müslümanlara karşı bir tepki de var. Bu da bize yansıyor. En fazla tepki Berlin’de. Orada çok Türk restoranı var” diye konuştu.

Patent Tescil Yorum: Bir marka ve ürün kendi menşei ülkesinde korunmaz ise kalkınamaz gelişemez! Elbette İtalyanlar, pizalarını korumak için Döner Büfelerine saldıracaklar, bizim gibi heryere piza salonu açtıracak tüm avm’leri pizzacı yapacak enayi toplum az bulunur!


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 26 Nisan 2024 Cuma Saat: 02:18 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 17269

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."