Dijital ekonomi nedir patent

“Dijital ekonomi” ile gelen büyüme

Tüketimden üretime her şey teknoloji ile dönüşümden geçerken, bu değişime en hızlı ve en iyi adapte olan şirketler, hatta ülkelerin, ekonomik açıdan refahı da arttıracağı araştırmalar tarafından ortaya konuluyor. Bunun için dijitalleşmeyi etkin kullanmak önem taşıyor. Dijitalleşme, tüm dünya için olduğu gibi ülkemiz için de önem taşıyor. Uzmanlara göre, dijitalleşmenin sunduğu fırsatlar Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayarak ülkenin küresel pazardaki duruşunu güçlendirebilir. Ne var ki araştırmalar, dijitalleşme konusunda daha gidilecek yolumuz olduğunu ortaya koyuyor. Dünya Ekonomik Forumu 2014-15 Küresel Rekabetçilik Raporu’nda Türkiye, 144 ülke arasında 45. sırada yer alıyor.

 

TEKNOLOJİ hayatımıza girdiğinden beri yaşam koşullarımızdan, iş yapma biçimimize pek çok alanda büyük değişimler yaşadık. Yaşamaya da devam ediyoruz. Artık teknoloji hem günlük yaşamımızın, hem iş yapma biçimimizin tam ortasında. Bireyler, şirketler, günlük hayatımızda dahi her geçen gün etki alanını büyüten teknolojiyi bugün “nasıl daha verimli olabilirim” yaklaşımıyla da benimsiyor. Üretim ve verimin gelişen teknolojiler sayesinde arttırılması hedefleniyor. Bugün teknolojinin en önemli ayaklarından biri olan dijitalleşmenin ise başarılı uygulamalarda verimlilik ve üretkenlik artışı sağlayarak şirketlerin büyüme beklentilerine, kârlılıklarına ve rekabet güçlerine katkıda bulunduğu otoritelerce kabul ediliyor. Araştırmalara göre, dijitalleşme, bilgiye çok daha hızlı erişim sağlarken, beraberinde getirdiği fonksiyonellikle verimliliği de artırıyor. Örneğin, binlerce sensör ve iletişim sistemiyle donatılan akıllı fabrikalarda, üretim hızı, verimlilik ve kalite artışı yaşanıyor.

 

DÖRDÜNCÜ DEVRİM

Önce buharın ve kömürün gücü, daha sonra petrolün devreye girmesiyle insanoğlu büyük mesafe kat etti. Ne var ki, petrol ve diğer fosil yakıtlar tükendiği gibi, doğal yaşamı olumsuz etkiliyor. Ayrıca bu enerjilerden türetilen ve bunlarla sürdürülen teknolojiler de eskiyor. Şu an içinde bulunduğumuz üçüncü sanayi devrimi, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişme ile üretim sürecinde otomasyonun mümkün hale geldiği, internetin yaygınlaştığı, yenilenebilir enerji kaynaklarının önem kazandığı bir dönem olarak öne çıkıyor. Şimdi ise yeni bir çağ başlıyor. Dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan bu yeni çağda, bilişim teknolojileriyle endüstri bir araya geliyor. Dördüncü sanayi devriminde üretim sürecinin dijitalleşmesi, makinelerin birbirleriyle doğrudan iletişime geçmesi ve kişiselleştirilmiş üretimin yanısıra; verimliliğin artması, enerji ve su gibi kaynakların gereğinden fazla kullanılmaması sonucu doğanın daha az kirlenmesi öngörülüyor.

 

1.36 TRİLYON DOLAR KATKI

İnsanlar sadece bir tık düğmesi ile hayatlarına yön verirken, alışkanlıklarımız da teknoloji ve dijital ortamdaki gelişmelerle birlikte hızla değişiyor. Şirketlerin ise bu yeni çağa ayak uydurabilmek için dijitalleşme noktasında doğru vizyona sahip olmaları büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar öyle gösteriyor ki, dijital teknoloji penetrasyonundaki yükselme, ülke genelinde verimlilik ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışını da beraberinde getiriyor. Örneğin Accenture ve Oxford Economics ortaklığında yapılan bir araştırmaya göre, ekonomik aktivite içinde dijital teknoloji penetrasyonunun artması, 2020 yılına kadar dünyanın ilk 10 ekonomisinin GSYH’sine yaklaşık 1.36 trilyon dolar katkı sağlayacak. Ülkelerin dijitalleşme seviyesini ölçmeye yönelik olarak yapılan bir başka araştırmaya göre ise bir ülkenin Dijital Yoğunluk Endeksi’ndeki her 10 puanlık artış, GSYH’nin yıllık ortalama büyüme hızını 0.25 ile 0.5 yüzde puanı kadar yükseltebiliyor.

 

Fabrikalar ‘akıllanıyor’

ACCENTURE Dijitalleşme Endeksi’ne göre, Türkiye’de dijitalleşme skorundaki 10 puanlık bir artış şirketlere ilave yüzde 1.5 kâr getirebiliyor. Bu sonuca göre dijitalleşmenin, Türk şirketlerinin yeni büyüme ve verimlilik fırsatları yakalamasını sağlaması ve nihayetinde Türkiye ekonomisine önemli oranda katkıda bulunması bekleniyor. Diğer yandan Türkiye’de fabrikaların dijital dönüşümü de son dönemde birçok örnekte karşımıza çıkıyor. Örneğin, General Electric (GE) dünyadaki 10 adet benzeri fabrikası arasından ilk akıllı dönüşüm için Gebze’deki fabrikasını seçti. Firma, tesisteki tüm üretimini dijitalleştirecek. Dijital fabrikalarla, üretim daha esnek hale gelirken, daha az sayıda ve kişiye özel ürün talebine cevap veren üretim mümkün olabiliyor; aynı zamanda ciddi oranlarda enerji tasarrufu sağlanıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı Fikri Işık, daha önceki bir açıklamasında bu konuda, “Türkiye’nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli insanların da dördüncü sanayi devrimine adapte olması için altyapıyı Ar-Ge ve inovasyonla hazırlamak durumundayız” demişti.

 


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 29 Mart 2024 Cuma Saat: 14:05 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 25372

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."