Alan Adı ihlali

Alan adı ihlali

Alan adı (domain) ihlallerine karşı neler yapılmalıdır? Alan adı ihlalini sonlandırmak mümkün müdür?

Ticar hızla internete kaymaktadır. Potansiyel hatta aktif müşterilerin size ulaşım merkezi internet olmaktadır.

Aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer alan adlarıyla (domain) faaliyet gösteren internet sitelerinin karışıklığa sebebiyet vermesi kaçınılmazdır. Bu durum gerçek marka sahibinin büyük zararlara uğramasına sebebiyet vermektedir.

Diğer yandan kötüniyetli kişiler markanızın ününden haksız kazanç elde etmek ve/veya markanızı karalamak için kasıtlı olarak karışıklığa sebebiyet veren alan adları oluşturabilirler.

Taklit alan adlarına karşı hukuksal, idari süreç başlatılmaması halinde maddi ve manevi kayıplar yaşanmaktadır.

Unvanınız ve markanızla benzer olan alan adlarının yayınlarını durdurmak ve alan adlarını almak için ulusal ve uluslararası idari ve hukuksal süreçlerin profesyonelce yürütülmesi gerekmektedir.

com. net. org. info uzantılı alan adı ihlalleri için en hızlı ve etkin çözüm yöntemi ICANN Tahkim yöntemine başvurmaktır. 

Tahkim yöntemi, alan adından yapılan yayının durdurulması ve/veya alan adının transferini en kısa sürede (3/5 ay) sağlamanızı sağlar.

Fakat taklit alan adı sebebiyle uğradığınız zararın telafisine imkân tanımamaktadır. Bu nedenle bir müddet sonra aynı kişilerce başka benzer alan adlarıyla yeni ihlallerin yapıldığına sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu nedenle hukuki ve cezai yollara başvurulmasında büyük fayda bulunmaktadır.

 

Tahkim yönteminden olumlu sonuç alınamaması halinde ihlali sonlandırmak için ulusal yargı yoluna başvurmak, ihlali yapan kişilerden zararın tazmini, ihlalin sonlandırılmasını talep etmek gerekmektedir.

Türk Mahkemelerinin verdiği yayın durdurma kararlarını uluslararası alan adı sağlayıcıların uygulamasında çoğu zaman sıkıntı yaşanmaktadır fakat en azından Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu aracılığıyla Türkiye çapında yayının engellenmesi sağlanmaktadır.

com.tr uzantılı alan adı ihlalleri için en hızlı ve etkin çözüm yöntemi NIC.TR / ODTÜ nezdinde itiraz ve şikâyet yöntemine başvurmaktır aynı zamanda ulusal mahkemeler aracılığıyla ihlali engellemekte mümkündür.

Alan adı ihlalinin bir diğer boyutu da Ulusal ve uluslararası itiraz, tahkim ve yargı sürecinin kötüye kullanılmasıdır; Sıklıkla rastlanılan bir durumda uzun süre kullanılan alan adlarının iptali için tahkim ve hukuksal yollara başvurulmakta ve gerçek hak sahiplerinin bu alan adlarını kullanmaları engellenmek istenmektedir. Bu durumda “haklı olunmasına karşın, hukuken haksız ve hırsız konumuna düşmek” mümkün olmaktadır. Haksız ve kötüniyetle yapılan bu tür itiraz ve hukuksal sürece karşı etkin bir savunma ve karşı hukuksal süreç başlatılmasında fayda bulunmaktadır.

Marka, patent, telif tescili, ihlali ve hukuku alanında edindiğimiz bilgi birikimi ve deneyimle tarafınıza alan adları ihlallerinin sonlandırılması konusunda danışmanlık sağlamaktayız.

Alan Adı İhlalleri Kapsamında Başlıca Hizmetlerimiz:

-   com, net, org, info uzantılı alan adları için ICANN Tahkim sürecinin başlatılması ve yürütülmesi,

-   Haksız yere yapılan ICANN Tahkim şikâyetlerine savunma yapılması ve sürecin yürütülmesi,

-  com.tr uzantılı alan adları için NIC.TR/ODTÜ itiraz sürecinin başlatılması ve yürütülmesi,

-  Haksız yere yapılan NIC.TR/ODTÜ itirazlarına savunma yapılması ve sürecin yürütülmesi,

-  Marka tescil ve Telif Kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi,

-  Alan adı ihlali yapan kişi ve firmalara karşı ihtarname yollanması,

-  Alan adı ihlali yapan kişilere ve firmalara karşı hukuksal süreç yolunun tespiti ve yürütülmesi, 

Daha detaylı bilgi ve teklif için tarafımızla irtibata geçebilirsiniz….

Eltutan Fikri Mülkiyet Hizmetleri Ltd. Şti.   www.eltutan.com  www.eltutanpatent.com

 


Marka & Patent Haberleri

Patent Marka Uzman Avukat Kimdir


Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Patent Marka Uzman Avukat Kimdir
Tescil şart kitabı hakkında
Tescil Şart Marka Patent Kitabı
Tüm Marka & Patent Haberleri

Duyurular

Amazon Marka Kaydı Tescili Nedir ?


Ret kararına itiraz
Dilekçe örneği
Marka itiraz maliyeti
Marka itiraza Karşı Görüş Bildirme Nasıl...
Tüm Duyurular

Sıkça Sorulan Sorular

Marka Sıkça Sorulan Sorular

Patent Sıkça Sorulan Sorular

Tasarım Sıkça Sorulan Sorular

Hukuk Sıkça Sorulan Sorular


Tarih: 18 Nisan 2024 Perşembe Saat: 15:59 Ziyaret Sayısı: Notice: Use of undefined constant r - assumed 'r' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 16 Notice: Use of undefined constant w - assumed 'w' in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/patentnedir_org/footer.php on line 21 12302

Günün sözü
"Bir İş Yapmak İçin Neden Yarını Bekliyorsun. Bugün de Dünün Bir Yarını Değil midir."